TOPLAM GÖRÜNTÜLENME: 1,293
Iğdır Demokrasi Şehitleri: Hacı Vahap Akar Ve Faruk Toka Yazar:Mücahit Özden HUN
1. Merhum Hacı Vahap Akar
1950’li yıllardan itibaren Iğdır toplumsal kimliğine ve siyasetine damgasını vuran şahsiyetlerden birisi de Hacı Vahap Akar idi. Ortaokul mezunuydu. O günün koşullarında Ortaokul mezunu olmak bugün nerdeyse üniversite mezunu anlamına gelir. Sürekli okuyan ve yazan birisi idi. Mensubu olduğu Motan aşiretinin de doğal lideridir. Evi şehir merkezinde olduğu için her zaman dağ köylerden gelen akrabalarıyla doludur. Cömerttir. O yıllar Iğdır şehir merkezinde okur-yazar Kürt sayısı azdır. Dağ köylerinden gelen Kürt köylüleri, devlet ile olan sorunlarında Hacı Vahap Akar’dan yardım alırlar. Kısa bir süre sonra bir büro tutar. Dilekçe yazarak halkına hizmet verir. Asla para almaz. Çok geçmeden davavekili sıfatıyla davaları takip yetkisi kazanır. Bir yandan da siyasetle ilgilidir. Demokrat Parti üyesidir. Sonraki yıllar Belediye Encümeni olarak Iğdır siyasetinin kilit isimlerinden birisi olur. Uzun yıllar Kızılay Derneği başkanlığı yapar. 70’li yıllarda MSP İlçe Başkanlığı görevini üstlenir. Toplumsal barış, birlik ve beraberlikten yanadır. Tek kimseyle husumeti olmamış, kimseye zarar vermemiştir.
Hacı Vahap Akar 90’lı yıllarda Refah Partisi İl Başkanı olur. Yaklaşan Belediye Seçimlerinde adaylığını açıklar. Örgüt, aday olmaması yönünde tehdit eder. Yılların siyaset ve toplum adamı Hacı Vahap Akar tehditte aldırmaz. İsmini vermeyeceğim bir köydeki tanıdıkları Hacı Vahap Akar’a gelir yine ismini vermeyeceğim başka bir köyde “barış” veya buna benzer bir toplantıda yardımcı olmasını isterler. Hacı Vahap Akar yıllarca bu yönde hizmetleri olmuş, toplumsal barışa katkı sunmuş biri olarak şüphelenmeden köye gider. Odadan içeri girince örgütün silahlı milisleri tarafından gözaltına alınır, sorgulanır. 11.04.1994 tarihinde infaz edilir. Hacı Vahap Akar’ı Demokrasi şehidi olarak bağrımıza basıyoruz. Allah rahmet etsin.
Oğlu Fuat Akar şöyle anlatır:
“Ailemiz Motan aşiretine mensuptur. Motan aşireti, esas olarak Bitlis’e yerleşik Mutki aşiretinin bir koludur. Aşiret lider Hacı Musa Bey, Erzurum Kongresi yıllarında Mustafa Kemal’le ihtilâfa düşünce, öldürülmek kaygısıyla Horasan’a gitmiş; kendisine bağlı aşiretin bir kolu da oradan hareketle Bendemurat köyünü gidip yerleşmişti. (Dedem Derviş Bey (Dervişe Çexal) Rus ordusunda Yüzbaşı rütbesiyle görev yapmıştı.)
Motan aşireti Iğdır ve civar köylerde dağınık olarak yerleşiktir. Bir fikir verme amacıyla, rahmetli babamın evrakları arasında karşıma çıkan notu dikkate alırsak 3500 kişilik bir aşiret varlığı söz konusudur.
Babam Merhum Hacı Vahap Akar 1925 Iğdır Bendemurat köyü doğumludur. İlk ve ortaokulu Iğdır’da bitirdikten sonra kısa süre Kars Lisesine devam etmiş, bitirmeden ayrılmıştır. İki evli olan babam 12 çocuk, 77 torun sahibi idi.
Babam davavekili olarak Iğdır’da hizmet vermiş; 50’li yılların başında kısa süre için Tuzluca’ya yerleşmiştir. DP’nin Tuzluca Bucak Başkanlığı görevini yürüten babam, Iğdır dönüşü Kızılay Derneği Başkanlığı görevine seçilmiş; bu görevi 35 yıl boyunca devam ettirmiştir. Bu nedenle kendisine altın hizmet madalyası verilmişti.
Babamın siyasi yörüngesi sağ çizgide devam etmiş, 50’li yıllarda DP, 60’lı yıllarda AP, 70’li yıllarda MSP bünyesinde çeşitli görevler üstlenmişti. MSP ilçe başkanlığı görevini de yürüten babam, 1980 ihtilalinden sonra kurulan DYP’de siyaset yapmaya devam etmişti. Bu arada babamın uzun yıllar Iğdır belediye meclisi üyeliği yaparak, mahalli idarenin sevk ve idaresinde önemli hizmetlerde bulunduğunu da sözlerime eklemeliyim.
1994 yılı mahalli seçimlerde Refah Partisinden Iğdır Belediye Başkanlığına aday olan babam, 11 Nisan 1994 tarihinde seçime katılmama tehdidi altında şehit edilmiştir.”
DİL GAZETESİ Yıl: 2 Sayı: 130 17 Nisan 1953
SAHİBİ MECİT HUN
YENİ CEZA VE TEVKİF EVİ YAPILIYOR
VAHAP AKAR’IN REDDi HAKiM TALEBi KABUL EDiLMEDi
Hakim Münir Ekşi’ye iftira suçundan Asliye ceza mahkemesinde açılan dava dolayısıyla asliye hakimi Turgut Çeliker’in Münir Ekşi’nin mesai arkadaşı bulunmasına binaen hakimi ret talebinde bulunan istidacı Vahap Akar’ın bu talebi Kars Ağır ceza mahkemesince reddedilmiştir.
PAMUKOVA GAZETESİ 18 ŞUBAT 1955
SAHİBİ MECİT HUN
TUZLUCA’NIN AKTİŞ KÖYÜNDE BİR CİNAYET İŞLENDİ
Tuzluca özel muhabirimiz VAHAP AKAR bildiriyor:
Birkaç gün evvel ilçenin Aktiş köyünde geçimsizlik yüzünden zuhur eden kanlı kavgada Kelbay İlyas adında birisi ölmüş ve köylülerden 5 kişi yaralanmıştır. Katil Kelbay Oruç yakalanarak adalete teslim edilmiştir.
Yeşil Iğdır Gazetesi yıl: 23 sayı: 6354 3 ocak 1978
Sahibi Fazıl Şıktaş
İlçemiz Belediye meclisi seçim sonu toplantısını yaparak yeni hizmet alacak kişileri seçerek görevlendirdi. Toplantı 30 Aralık 1977 günü saat 14’de Belediye sarayında yapıldı. İlk konuşmayı açan Belediye başkanı Hüseyin Akbulut, vatandaşın seçmiş olduğu belediye meclisinde toplanan eski ve yeni üyelere “hoş geldiniz” diyerek toplantının ilçemiz için hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.
Toplantıya bir noksan ile katılan meclis yoklaması yaptılar. 25 iştirakçi aza isim okunarak tespit edildi. Seçime başlarken Vahap Akar ile Aydın Ural 26-26 oy alarak Meclis katibi seçildiler.
Ekinci gazetesi 8 mayıs 1978
Sahibi Cengiz Ekinci
Iğdır’da Barış Toplantısı
Kars Valisi Orhan Pirler Iğdır’da Parti Başkanlarıyla bir toplantı yaptı. Biz aşağıda adları belirtilen ve Iğdır’da faaliyette bulunan siyasi parti başkanları ve mensupları olarak 3 Mayıs 1978 Çarşamba günü Sayın Valimiz Orhan Pirler’in başkanlığında toplanarak aşağıdaki hususları kararlaştırmış ve bu hususların uygulanmasının temini için elimizden gelen bütün tedbirleri almak amacıyla şeref sözü vermiş bulunuyoruz.
Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Aziz Güney
Adalet Partisi İlçe Başkanı Atalay Sever
Milli Hareket Partisi İlçe Başkanı Hidayet Kılıçlar
Milli Selamet Partisi İlçe Başkanı Vahap Akar
2. MERHUM FARUK TOKA
1958 doğumlu Faruk Toka, cesur, mert, eli açık, saygılı ve arkadaş canlısı birisiydi. Kimseye haksız yere saldırmamış veya şiddet kullanmamıştır. Mensubu olduğu siyasi görüş içinde de görüşlerine ve düşüncelerine önem verilen birisi idi. Güçlü bir sağduyuya sahipti. Kin, intikam, düşmanlık gibi duygulardan uzaktı.
Eğitim Enstitüsü mezunu idi. Öğretmenlik yapıyordu. Faruk Toka’yı sevmeyen örgütün şehirdeki milis güçleri Faruk Toka aleyhinde bir rapor hazırlar, örgütün dağ kadrosuna sunarlar. Örgüt hesap sormak için Faruk Toka’yı Ağrı Dağı’na çağırır. Faruk Toka korkusuzdur. Tek başına örgütün karşısına çıkar. Yapılan suçlamaları reddeder ve kendisinin bir Kürt yurtseveri olduğunu savunur. Hakarete uğrar, karşılık verir, örgüt lideri militan tarafından infaz edilir. Mezar yeri yoktur. O kalbimizde bir Demokrasi şehidi olarak yaşamaktadır. Allah rahmet etsin.